Maramureș: Un nou sit preistoric descoperit de arheologi în Munții Pietrosul Rodnei- Pasul Prislop (FOTO)


Cercetătorii Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș și cei ai Institutul de Arheologie ‘Vasile Pârvan’ al Academiei Române din București au descoperit o nou sit preistoric în Pasul Prislop (1.400 metri altitudine) din Munții Pietrosul Rodnei, după ce în anii trecuți au mai fost identificate alte două situri vechi, precizează un comunicat de presă al instituției, remis, miercuri, AGERPRES.

Potrivit comunicatului, în perioada 27 iunie-10 iulie, în zona Pasului Prislop s-a desfășurat prima etapă a cercetărilor arheologice prevăzute pentru anul 2016 în cadrul proiectului „O arheologie a munților din Maramureș, România”, coordonat de Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș din Baia Mare și Institutul de Arheologie ‘Vasile Pârvan’ al Academiei Române din București.

Alături de cercetători de la cele două instituții coordonatoare au mai participat arheologi de la diverse instituții de profil din țară (Deva, Sebeș, Alba Iulia) și din Germania (München).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cercetările de suprafață și săpăturile arheologice efectuate cu acest prilej în locurile numite de localnici Poiana Știol și Stâna Gropșoare au dus la identificarea unui nou sit preistoric și au confirmat existența a două situri preistorice cunoscute din anii precedenți. Totodată, pentru punctele investigate, a putut fi stabilită o parte din biografia locului — de la preistorie, trecând prin perioadă medievală și până la epoca modernă.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dat fiind faptul că proiectul acordă atenție egală tuturor tipurilor de ruine, indiferent de perioada cronologică căreia îi aparțin, în cadrul cercetărilor a fost documentată o nouă categorie de ruine din cel de-al Doilea Război Mondial, care se adaugă repertoriului de până acum. De asemenea, a fost completată cercetarea arheologică a unui punct fortificat din aceeași perioadă.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Potrivit aceleiași surse, cercetările arheologice au avut în vedere și identificarea ruinelor unui Wachthaus (post de pază) din secolul al XVIII-lea.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s